Κέφαλος - Η μικρή πόλη με τη σύγχρονη κουλτούρα

Κέφαλος
'Wonderful view to the sea from the mountains in Kefalos (Kos island, Greece)' - Κως
'Wonderful view to the sea from the mountains in Kefalos (Kos island, Greece)' Kert / Shutterstock

Στη δυτική πλευρά της Κω, 40χλμ ΝΔ της πόλης βρίσκεται η όμορφη μικρή πόλη του Κέφαλου. Περιπλανηθείτε στα στενά σοκάκια τυπικής νησιώτικης αρχιτεκτονικής καθώς θα γεμίζει το βλέμμα σας γαλήνιο λευκό χρώμα από τα φρεσκο-ασβεστωμένα σπίτια με τα τυπικά νησιώτικα μπαλκόνια. Περάστε λίγο χρόνο στο μουσείο λαϊκής παράδοσης για να πάρετε μια γεύση από την ιστορία του τόπου. Ο Κέφαλος αποτελεί δίχως καμία αμφιβολία μια εξαιρετική επιλογή να περάσετε τις διακοπές σας μιας και εδώ θα βρείτε οικονομικές επιλογές διαμονής αρκετά εύκολα.

Ο Κέφαλος βρίσκεται στους πρόποδες ενός λόφου ακριβώς κάτω από την υπέροχη παραλία Καμάρι. Η παραλία είναι προστατευμένη από τους ανέμους και αποτελεί ιδανικό σημείο προσάραξης για τα σκάφη. Εδώ μπορείτε να θαυμάσετε την ομορφιά του σκηνικού όπου το μπλε της θάλασσας ενώνεται με το άσπρο των βράχων και το πράσινο των λόφων σε ένα τόπο όπου η αρχαία ομορφιά της σφραγίζεται με τη χριστιανική εκκλησία του Αγίου Στεφάνου που χρονολογείται τον 5ο αιώνα π.Χ. Δίπλα στον Κέφαλο στέκει η αρχαία πρωτεύουσα του νησιού με το όνομα Αστυπάλαια, ο ναός της θεάς Δήμητρας που χρονολογείται και αυτός τον 5ο αιώνα, το ελληνιστικό θέατρο και η σπηλιά Άσπρη Πέτρα όπου μετά τις ανασκαφές εντοπίστηκαν εδώ ευρήματα της Νεολιθικής περιόδου. Από αυτό το σημείο, η θέα στο χωρίο είναι εξαιρετική.

Πέρα όμως από την πλούσια ιστορία και τα απομεινάρια διαφορετικών ιστορικών περιόδων κάθε φορά που θα βρεθείτε στον Κέφαλο, θα πρέπει να έχετε στο νου ότι εδώ λαμβάνουν χώρα θρησκευτικά πανηγύρια. Κάθε μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας τιμάται στα πανηγύρια του νησιού όπου η τοπική παράδοση και τα έθιμα του τόπου μπλέκονται περίτεχνα. Είναι εξάλλου μια εξαιρετική ευκαιρία να διασκεδάσετε μέσα στην απλότητα που τιμούν οι ντόπιοι τους προστάτες Αγίους τους. Μην τα χάσετε.

Άλλα σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα στον Κέφαλο είναι το φεστιβάλ μελιού και το φεστιβάλ ψαριού που λαμβάνουν χώρα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο αντίστοιχα ενώ ανάμεσα στις σημαντικές ημερομηνίες για τον τόπο είναι ο εορτασμός των Αποκριών. Αν βρεθείτε στο νησί σε μια από αυτές τις ημερομηνίες, φροντίστε να μην τις χάσετε.

Η περιοχή προσφέρει αρκετές εναλλακτικές διαμονής και σημαντικές ευκαιρίες καλού φαγητού. Περπατήστε μπροστά στην όχθη της θάλασσας και βρείτε ταβέρνες και καφετέριες που θα σας προσφέρουν θαλασσινά. Απολαύστε το φαγητό σας μπροστά στην παραλία χαζεύοντας τα αστέρια και δοκιμάστε τοπικά γλυκά και κυρίως αυτά που φτιάχνονται από ντόπιο μέλι της περιοχής. Η νυχτερινή ζωή εδώ είναι αρκετά ήσυχη και συχνά εστιάζει στο άκουσμα του παφλασμού των κυμάτων ή σε φωτιές που φτιάχνουν παρέες φίλων στην παραλία. Ο Κέφαλος είναι ένα ήσυχο μέρος για να χαλαρώσετε και να απολαύσετε τη θάλασσα. Ελάτε εδώ για να ξαναβρείτε την ηρεμία μέσα σας.

Για να βρείτε τις καλύτερες επιλογές για διαμονή στον Κέφαλο και σε ολόκληρο τον κόσμο, φτιάξαμε την Travelmyth, την ειδική μηχανή αναζήτησης ξενοδοχείων με μια τεράστια συλλογή φίλτρων σχετικά με κατηγορίες ξενοδοχείων. Τόσο για απλές αναζητήσεις όπως για ξενοδοχεία στη Σάμο όσο και για πιο σύνθετες με κατηγορίες όπως για φθηνά ξενοδοχεία στη Δράμα, η Travelmyth σας βοηθά να βρείτε τα καλύτερα ξενοδοχεία που ταιριάζουν στα συγκεκριμένα ενδιαφέροντα και προτιμήσεις σας.
Ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα στον Κέφαλος