Αμμώδεις ή με βότσαλο, απομονωμένες ή γεμάτες κόσμο, όλες οι παραλίες στην Κω σας περιμένουν

Παραλίες
'Mastichari beach on Kos Island, Dodecanese' - Κως
'Mastichari beach on Kos Island, Dodecanese' wjarek / Shutterstock

Πρόκειται για ένα πραγματικά ευλογημένο νησί των Δωδεκανήσων, πλούσιο σε ιστορία με υπέροχη φύση και εξαιρετικές παραλίες. Η εντυπωσιακή ακτογραμμή ακολουθεί διαφορετικούς σχηματισμούς και δεν θα σας αφήσει σε καμία περίπτωση αδιάφορους.

Η παραλία Super Paradise ενδεχομένως να σας θυμίζει τη Μύκονο, όμως και η αντίστοιχη παραλία “Παράδεισος” στην Κω δεν κέρδισε άδικα το όνομα της. Πρόκειται κυριολεκτικά για ένα θαύμα της φύσης που θα σας αφήσει με ένα εκστατικό ενθουσιασμό όταν υποχρεωθείτε να κατεβείτε το λόφο για να την προσεγγίσετε. Εδώ η φύση έχει σχηματίσει ένα μεγάλο λιμάνι με μια ατελείωτη παραλία με γκρι άμμο ενώ ταυτόχρονα οι φοίνικες και οι κέδροι ολοκληρώνουν το ιδανικό σκηνικό. Πρόκειται για μια οργανωμένη παραλία με υδάτινα αθλήματα και ταβέρνες στις οποίες μπορείτε να απολαύσετε γευστικό ψάρι.

Προκειμένου να απολαύσετε το μεγαλείο της φύσης, είναι επιτακτικό να επισκεφθείτε την παραλία στις Θέρμες. Το όνομα της συνδέεται με τις θερμές πηγές της περιοχής καθώς ζεστό νερό από μια μικρή λιμνούλα στη μία άκρη της παραλίας αναμειγνύεται με θαλασσινό νερό προκαλώντας χαλάρωση των μυών μέσα από θεραπευτικές παροχές. Πρόκειται εξάλλου για ένα φυσικό σπα που ιδανικά θα ξεκουράσει το μυαλό και το σώμα σας. Οι απόκρημνες πλαγιές και και το σκούρο βότσαλο της παραλίας προκαλούν ευχάριστες αντιθέσεις στις περισσότερες εξάλλου παραλίες.

Μια άλλη παραλία που αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε είναι η παραλία του Αγίου Θεολόγου, κοντά στη μικρή πόλη του Κέφαλου. Πήρε το όνομα της από το εγκαταλελειμμένο ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη όπου μικρά χαριτωμένα λιμανάκια περιβάλλονται από βράχους σε ένα σημείο που είναι ιδανικό για ηλιοθεραπεία και σερφ. Το μόνο ενδεχομένως μειονέκτημα είναι ότι μέχρι να φτάσετε στην παραλία θα χρειαστεί να οδηγήσετε 5χλμ.

Παράλληλα ένα από τα πράγματα που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χάσετε όταν φτάσετε στην Κω είναι το μικρό νησάκι ανάμεσα στην Κω και στη Νίσυρο με την επωνυμία Γυαλί. Μοιάζει περισσότερο με ηφαιστειογενή βράχο που βγαίνει μέσα από τη θάλασσα και είναι προσβάσιμο μόνο με μισθωμένο σκάφος. Προσοχή όμως γιατί χρειάζεστε άδεια πριν την επίσκεψη σας, μία άδεια που αξίζει τον κόπο γιατί θα σας αποζημιώσει με το εξαιρετικό σκηνικό.

Πέρα όμως από αυτά τα σημεία, ορισμένα από τα πιο γνωστά θέρετρα του νησιού έχουν επίσης εξαιρετικές παραλίες. Ανάμεσα τους πρωταγωνιστούν οι παραλίες στο Μαστιχάρι και στο Μαρμάρι.

Το Μαστιχάρι προσφέρει λευκή άσπρη άμμο με κρυστάλλινα νερά ενώ περιβάλλεται με δέντρα που δίνουν σκιά, ξαπλώστρες και ομπρέλες παραλίας προκειμένου να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Από την άλλη το Μαρμάρι είναι ευλογημένο με νησιώτικους δυνατούς ανέμους που χαρακτηρίζουν τη δυτική ακτή της Κω και την καθιστούν ιδανικό προορισμό για σερφ αλλά και για άλλα υδάτινα αθλήματα. Η γραφική παραλία είναι το κέντρο πολλών ακαδημιών καλοκαιρινών αθλημάτων και οι δυνατότητες ενοικίασης εξοπλισμού παρέχουν ώρες χαράς για τους σέρφερ όλων των επιπέδων.

Αν και οι παραλίες αυτές έχουν μοναδικό γεωγραφικό υπόβαθρο η Κως δεν εξαντλείται σε αυτές αλλά σας καλεί να επισκεφθείτε και τις υπόλοιπες. Πρόκειται για 18 εντυπωσιακές παραλίες και ανάμεσα τους η παραλία της πόλης της Κω, τη Καρδάμαινα, η παραλία του Κεφάλου, το Τηγάκι, η Λάμπη, το Ψαλίδι, ο Άγιος Στέφανος, το Καμάρι, οι Λαγάδες, ο Λιμνιώνας, ο Μύλος και η παραλία του Ψηλού Γκρεμού. Καθεμία από τις παραλίες έχει μοναδικά γνωρίσματα αλλά όλες μοιράζονται εξαιρετική θέα στη θάλασσα.